ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA S KARI OMÁČKOU

Výtečná slavnostní krmě, doporučuji!
V míse promícháme 250 g celozrnné špaldové mouky, 250 g polohrubé bílé pšeničné mouky, půl lžičky soli, polovinu sáčku instantního droždí (asi 5 g), 50 g rozehřátého rostlinného másla (Alsan nebo Cocovit) a 230 – 250 ml vlažné vody. Důkladně zpracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v zakryté míse hodinu kynout v teple. Mezitím si připravíme špenátovou náplň.
Na dvou lžících rozehřátého oleje necháme v hluboké pánvi změknout pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku. Půl kila čerstvých špenátových listů spaříme vroucí vodou, necháme okapat a nakrájíme. Vymačkaný špenát přidáme do pánve, osolíme, zjemníme 3 – 4 lžícemi mandlové smetany a 15 minut dusíme.
Vykynuté těsto rozválíme na co nejtenčí placku, posypeme celozrnnou strouhankou a poklademe dušeným špenátem. Smotáme, potřeme rozpuštěným rostlinným máslem a pečeme ve vymaštěném pekáčku při 220 stupních asi 30 – 40 minut podle zkušeností s vlastní troubou dozlatova.
Zatímco se roláda peče, připravíme si kari omáčku.
Na dvou lžících rozehřátého oleje necháme v hluboké pánvi změknout pokrájenou cibuli a čtyři stroužky česneku, vmícháme kousek čerstvého strouhaného zázvorového kořene, jednu drcenou chilli papričku, čerstvě mletý pepř podle chuti, lžičku garam masaly, lžičku tlučeného koriandru, půl lžičky skořice a půl lžičky kurkumy. Jakmile se koření rozvoní, přidáme špetku asafoetidy (lze vynechat) a ihned vmícháme plechovku krájených rajčat (v létě použijeme 400 g oloupaných a nakrájených čerstvých rajčat) a tuhou část z 200ml plechovky kokosového mléka. (Plechovku dáme na několik hodin do chladničky, aby se tekutá a tuhá část oddělila). Dusíme 10 minut a rozmixujeme. Nakonec vmícháme lžíci citrónové šťávy a lžíci bílého máku (lze použít i modrý).
Podáváme se salátem.


Žádné komentáře:

Okomentovat