ŠPALDOVÁ POLÉVKA

Výtečná a zdravá polévka. Večer namočíme 200 g pšenice špaldy do čisté studené vody, ráno scedíme a necháme okapat. Na dvou lžících oleje pět minut opékáme špaldu, cibuli, čtvrtku celeru, dvě mrkve a jednu petržel pokrájené na kostičky, zalijeme 1 l zeleninového vývaru, osolíme, opepříme, okořeníme rozmarýnem a vaříme 10 minut. Tři rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a přidáme je do polévky. Vaříme ještě 10 – 15 minut do změknutí špaldy.


2 komentáře:

  1. Opravdu výtečná polévka, i když jsem nedala rajčata a navíc jen lžičku misa ;-) Jinak se mi nechce věřit, že by špalda změkla za 20 minut vaření! Celá zrna (špalda, kamut aj.) je třeba vařit alespoň hodinu, aby byla lépe stravitelná... Já namočenou špaldu předvařila, a to víc jak hodinu, a pak teprve vmíchala do polévky ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Omyl! Přesně před pěti lety jsem uvěřila a je tomu tak doposud :-)

    OdpovědětVymazat