VÁNOČNÍ VĚNEC

Do mísy prosejeme 350 g polohrubé bílé mouky a 150 g celozrnné špaldové mouky, osolíme půl lžičkou soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme 70 g cukru. Na cukr rozdrobíme kostku droždí a s 50 ml vlažného mléka umícháme kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Přidáme 100 g rozehřátého másla, 2 žloutky, lžíci rumu, šťávu a kůru z poloviny citrónu a špetku kurkumy. Zamícháme a zaděláme těsto 100 ml vlažného mléka, necháme v teple hodinu kynout. Mezitím oloupeme a nakrájíme 6 jablek, podlijeme je citrónovou šťávou, okořeníme skořicí, osladíme dvěma lžícemi cukru a krátce podusíme. Vmícháme 50 g hrozinek nebo brusinek předem namočených v rumu a 50 g sekaných ořechů. Z vykynutého těsta si malou část necháme stranou na ozdobu a zbytek rozválíme na placku, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, poklademe náplní a stočíme. Přeneseme na vymaštěný plech a vytvarujeme do věnce. Z odloženého těsta vytvarujeme ptáčky, větvičkami nebo kytičkami. Necháme půl hodiny dokynout na plechu. Potřeme rozšlehaným žloutkem s rumem, ozdobíme půlkami ořechů a po celém obvodu ozdobně prostřiháme cestičku, aby unikající horká pára věnec neroztrhala. Pečeme na 170 stupňů asi 40 minut dozlatova. Vychladlé cukrujeme.
Užijte si dnešní den v lásce a pohodě 



více TADY

Žádné komentáře:

Okomentovat